27 maj 2008

Dikt

När jag gick omkring i sjukhusets korridorer en kall decemberdag hittade jag en dikt på väggen. Sen när jag hittat till abbes blogg fanns den även där, och nu på Imsavimsas blogg. Vill visa den för er också, den är så underbar!


Välkommen till Holland""

Jag blir ofta ombedd att beskriva hur det är att ha ett annorlunda barn. Jag vill här försöka hjälpa människor, som inte fått erfara denna speciella upplevelse. Det känns så här:

När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semester - till Italien. Du köper en packe resehandböcker och sätter igång med att planera vad man skall uppleva och se. Colosseum, Michelangelos staty David, Venedigs gondoler. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande. Efter några månader av otålig väntan kommer slutligen den stora dagen. Du packar väskan och ger dig iväg. Efter några timmar landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: "Välkommen till Holland!""

HOLLAND?" säger du. "Vad menar du med Holland? Jag är bokad till Italien! Det är meningen att jag skall vara i Italien. Jag har hela mitt liv drömt om att resa till Italien." Men det har skett en ändring i resvägen. De har landat i Holland och du måste stanna där.

Det är viktigt att förstå, att du inte har kommit till ett förskräckligt, motbjudande, smutsigt ställe, fyllt av fattigdom, svält och sjukdomar. Det är bara till en annorlunda plats. Så du måste ge dig ut och köpa nya resehandböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att träffa en helt ny grupp med människor, som du aldrig annars skulle mött.

Det rör sig bara om en annorlunda plats. Det går lite saktare än i Italien. Men då du varit där ett tag och hämtat andan, ser du dig omkring och börjar märka, att Holland har väderkvarnar. Holland har tulpaner. Holland har till och med Rembrandt. Men alla du känner reser fram och tillbaka till Italien och alla skryter om hur fantastiskt underbart de haft där. Och under resten av ditt liv kommer du att säga: "Ja, det var meningen att jag också skulle dit. Jag hade planerat det."

Och denna smärta kommer aldrig, aldrig försvinna, därför att saknaden av drömmen är en väldigt betydelsefull saknad. Men om du tillbringar resten av ditt liv med att sörja att du inte kom till Italien, kommer du aldrig att bli fri så du kan njuta av de fantastiska, underbara upplevelser, som Holland har att erbjuda."

8 kommentarer:

Carrroline sa...

underbart att freja mår bättre!!!!!!!!! samma dikt har vi hängandes på kylskåpet, den är vacker!
ha en skön grillkväll!
kram caroline

Anonym sa...

Så vackert beskrivet!
Så underbart att Freja mår bättre!
Så härligt att allt ser ljusare ut!
Så mycket kärlek från mig, Theresa!

Anonym sa...

Og man kan jo altid trøste sig med, at man ikke havnede i Danmark... ;-)

Vi tænker på jer hver dag, hver time...og glæder os af hele vores hjerter over, at Freja nu har det bedre!! Fortsæt med at bade hende i jeres kærlighed!!

Håber I får/har en dejlig grill-aften...hils Älgen og ønsk dem held og lykke!!

Pedro og hans to små piger...

Anonym sa...

Hej!

Jag hörde den dikten för många år sen och kommer fortfarande ihåg den. Kul att läsa den igen, den är jättefin.

Skönt att höra att Freja mår bättre!

Kramar Annika

Anonym sa...

Vad underbart skrivet! Det gäller verkligen att se att allt har en mening, hitta den och njuta av den...
Skönt att Freja mår bättre!
+´3wgio9kl= Elgon skrev en rad till er med...
Kram
M

saralee sa...

Lustigt! Hittade den på jobbet och kopierade den för att ta med till er.... kände att det måste vara en bra beskrivning av er och andras känslor! Kram

Anonym sa...

Älskar Josefine gör jag. Kram kram Frida Hagman

Linda sa...

Vilken härlig bskrivning!
Halkade in här ifrån maddes blogg (Celines mamma) Har inte själv ngn erfarenhet av det ni upplever, men ni måste vara otroligt starka som orkar med allt. Önskar er alla lycka, ingen borde få gå ignom det ni gör!