20 november 2008

Matpump

Mina planer med att slippa undan matpumpen gick i stöpet. Sköterskorna ringde idag och sa att Doktor Orm ville att vi skulle prova den. Han sa även att Freja skulle läggas in på måndag för observation och provtagning.

När Tobbe kom hem från jobbet hade han med sig vår nya kompis. Nu ska vi prova att mata Freja med matpump 20 tim om dygnet och se om det gör någon skillnad. Jag ska erkänna att jag är jätte anti mot det hela men får väl snällt prova.

Både jag och Tobbe satt och blängde på droppställningen som den sitter på. Hon ser så sjuk när den står bredvid henne. Förhoppningsvis hjälper den henne ialla fall.

7 kommentarer:

Maria sa...

Åh förstår att det känns som tio steg bakåt, men det är för en god sak skull! Freja hade ju inte mått bättre av att fortsätta som innan... Nu kanske hon blir ännu starkare och snart klarar att äta på annat sätt! Tänker på er... Kram

Hannah sa...

Varför skulle kräkningarna bli "bättre" av en matpump? Vad gör en "sån" för skillnad? Tråkigt att det inte blev som ni tänkt er men hoppas det blir bättre nu....

Mia sa...

Vi älskar vår matpump (fast vi skulle helst vara utan förstås). Det är sån skillnad på när vi handsondade och med matpumpen. Victor tolererade bara väldig långsam matning och det var omöjligt med pumpen.

Försök att se det som om ni får händerna fria då Freja får mat genom pumpen. Man kan lätt bära med sig den och det är inte samma kladd som med sprutor och handsondning. Framförallt minskade kräkandet rejält när vi drog ner på hastigheten.

Vi hade pumpen att gå 16 timmar (varav 10 timmar på natten) per dygn med 35-55 ml/h hastighet från december i fjol till april i år. Nu är vi nere på 5 timmar per dygn på 90 ml/h hastighet.

Hoppas pumpen hjälper Freja!

Mia sa...

"det var omöjligt med pumpen." skrev jag... Det ska förstås vara omöjligt UTAN pumpen.

Anonym sa...

Det där låter väl bra det där som spindelkvinnan skrev! Mer pump = tråkigt för Jossan = mindre kräk för Freja = mer mat i magen = bli starkare = växa snabbare = bli av med peggen snabbare = käka själv på nolltid :) Jag tycker det låter bra det där. All hjälp är bra hjälp och ni har ju massor med plats i huset ju. Tänk dig en droppställning på mina 48 m2. Puh... det hade inte gått :)

Kram kram och lycka till!! // Frida & Jonatan

Anonym sa...

Blev inladgd på sjukhuset med vår lilla Clara pga av en förkylning (dock ej RS) men hon fick den bara en dag efter sprutan mot RS. Hon förlorade 100 g på två dagar och vi får nu hjälp med att hon får mat via pump. skönt att slippa sitta med sondsprutan 10h om dagen... pga hennes förkylning gick vi miste om tiden i Lund så nu för vi se när nästa tåg för pegen + uppkoll av magmunnarna sker. Känns så oroligt när hennes syresättning också dippar kraftigt stundtals. Man visste att få barn gav mycket oro men ibland känns detta med Catch 22 bara för mycket. Sköt om er!

Freja sa...

Hannah: ja pumpen kan hjälpa till att det blir mindre kräk. och hittills har det faktiskt hjälpt.

Imsavimsa: Ja, jag får försöka tänka mer positivt med pumpen. Man får ju sova mera på natten och får fler timmar över på dagen när man skulle matat! Nu kan jag passa på att fråga ofta man måste byta maten- är det var 4:e tim eller kan man byta mer sällan?

Frida: ja du har så rätt jag får ta detta med ro. Ta det lugnt i morgon ; )
¨
Jennifer: Åh, lilla Clara! Tråkigt med inläggning och förkyldning med framför allt att ni missade tiden i Lund!! Hoppas ni hinner komma dit innan jul i alla fall!