18 maj 2009

Dom andra

P3 har under dagen sänt ett långt program om "Dom andra" som handlar om utanförskap, fördomar, mobbning mm.

I 4:e klass var jag en av Dom andra. En blyg, tyst tjej med dåligt självförtroende som var ensam tjej med 10 killar i klassen. Solklar hackkyckling. Jag förstod inte till en början varför jag inte ville gå till skolan, kände bara sån panik över att behöva gå dit. Efter ett tag så slog det mig var problemet låg och det tog lång tid innan jag berättade för nån. När någon frågade hur jag mådde så var alltid svaret "Jag mår bra!"

Även om allt blivit bättre långt innan jag började 7:de klass så var det så skönt att komma till en ny skola och börja på noll. Här fick man en ny start och en massa tjejkompisar.

Jag oroar mig mycket för Freja. I mina ögon är hon ett lätt offer i skolans hårda värld. Under helgen hörde jag en historia om en familj som ofta ägnade hela kvällen åt att "lappa ihop" deras son efter tuffa dagar i skolan, för att sen släppa iväg honom till vargarna igen dagen där på.

Det gör ont i mig, riktigt ont när jag hör sånt.

4 kommentarer:

Isacs mamma sa...

Tyvärr är skolans värld fruktansvärd hård, och bristen på pengar gör att det inte finns resurser för att hjälpa de barn som har problem.
Min store grabb har Aspberger och har fått kämpa sig igenom hela skoltiden med mobbning och hot och oförstående lärare. Han slutar Ätradal nu och ska börja på gymnasiet och jag hoppas verkligen att de har bättre resurser där.

Skönt att Claes lyssnade på er.
Och vilket äventyr med bilen *hua*

Kram på er!

Jennifer sa...

Tyvärr dras skolans resurser ner ytterliggare i lågkonjukturen, men många lärare kämpar hårt i ett yrke som är mkt intensivt. Allt för ofta är det oföstående föräldrar till de barn som har ett felaktigt beteende som är svåra att nå. Curlande och har man ej med föräldrarna är det mkt svårt att vända trender. Både jag och min sambo jobbar på högstadium och möter många underbara elever, men tyvärr en del som mår mkt dåligt pga av dåliga hemförhållanden och är osäkra i sig själva vilket är grunden till negativt beteende mot andra. Dock visas ofta en alltför negativ bild kring skolan i media- frågade en kollega som skulle gå i pension om vad som förändrat sig mest under åren. Hon svarade "den ökade empatin mellan eleverna". Det finns alltid enstaka undantagsfall men så mkt värme som finns i klasserna ska man inte förringa.

Anonym sa...

Usch ja! barn e hemska till varandra i dag i skolan. Förr tyckte jag att det var jobbigt men jag har hört en hel del historier från Anneli om sina ungar som är ännu värre. Hon har lyckats rädda D 2 ggr från mobbningen klor( låg och högstadiet) Detta bara genom att köpa coola kläder och klippt honom i en fräck frisyr och pratat själv med " mobbarna" om vad de gjorde och fick D att må. Nu har han massor med vänner och är ute och ränner nästan varje kväll och massa fester på helgerna. Små saker kan göra mycket men jag tror det mesta och viktigaste är att de har ett tryggt hem och folk som lyssnar och ger dem självförtroende. Detta har ju Freja i massor!
Du kan inte skydda henne från allt.
Jätte kramar
Malin

Anonym sa...

Vill också minnas att du själv inte var guds bästa barn... eller var det din syster?? Ja ngn av er var mycket mycket elak i alla fall...
Det är inte bra att döma och förmana andra om man själv inte har kommit till insikt med vad man har ställt till med för smärta för andra...
Önskar din dotter allt gott!