26 april 2009

Tiden läkar alla sår

De säger att "tiden läker all sår" och jag kan hålla med. De fula ärren på Frejas bröst bleknar allt mer och mer. Den första stora hjärtoperationen som hon gjorde öppnade de upp henne vågrätt och ärret sträcker från ena sidan ända ut till mitten av ryggen. Ett ovanligt sätt att öppna upp på men det passade bäst i hennes fall. Ärret kunde blivit finare men eftersom de fick "öppna upp" henne igen när hon fick hjärtstopp så blev det som det blev.

Den andra hjärtoperationen öppnade kirurgerna upp henne på det "gamla hederliga" sättet, allstå lodrätt. Detta ärret är betydligt finare. Groparna som finns längre ner på magen är spåren från pacemakertrådar och drän som man får efter en op.

Det senaste ärret är från när de opererade bort tumören. Det sträcker sig från ena sidan och förbi navlen.

I morgon ska vi till sjukhuset på uppföljning. De ska göra ultraljud på hela buken och kolla så det inte kommit fler tumörer. Känns lite pirrigt men jag är ganska säker på att allt kommer se bra ut.

6 kommentarer:

Hannah sa...

Man "öppnar" alltså upp på exakt samma ställe? Har funderat lite på det eftersom Vera kommer att "öppnas upp" igen. Det blir alltså lite fulare ärr när det görs igen?

Hannsu sa...

Oj, det var många och långa ärr. Inte kul när hon blir större, men det är priset hon fått betala, för HON LEVER!

kram

Anonym sa...

Håller alla tummar och tår för att allt ser bra ut idag.

Massor med kramar/Elin

familjen Berggren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
familjen Berggren sa...

Att en så liten tjej varit med om så mycket är helt ofattbart. Och att hon nu är en sån pigg och glad liten tjej är helt fantastiskt. Det är helt otroligt hur mycket de klarar av de små liven...

Freja sa...

Hannah: Ja, de öppnar i samma ärr. sen beroende på vilken sorts stygn som de använder är det som styr hur ärret blir. Syr de med "invärtes" stygn blir ärren fina. Men det ärret som freja har på bröstet blev extra fult i och med att hon var "öppen" i nästan en vecka när hon låg i hjärt/lungmaskin.