15 juli 2009

Mat, mat, mat

Alla vet väl vid detta laget att Freja får all sin näring via matpump som sakta pumpar maten till magen. Jag försöker vara ett föredöme och visa hur man ska äta via munnen men det verkar inte fungera!

När vi började med matpumpen hade vi den 20 tim om dygnet = nästan jämt! Nu har vi knappat ner oss till 14 tim/dygn. Innan åt hon hela natten från 18,00-06,00 och sen mellan 10,00-14,00. Då innebär det att man hade "fria timmar" men nu har vi lagt om "ättimmarna" så de är borta. Nu är det mat mellan 10,00-02,00. Det är lite tråkigt att alltid ha den jäkla ryggsäcken med oss men vi ska försöka att komprimera timmarna ännu mer om ett tag om detta fungerar. Nu får hon 72 ml/tim Enfamil, 14 tim om dagen.

Om du har ett sond/matpump barn, hur äter de?

3 kommentarer:

hanna sa...

Hej!
Vi har legat och pyrt på 35ml/h såå länge att vi nu är pirrande av glädje över att vi äntligen kunnat höja till 38ml/h!!!! Så stort för Alice. Hon äter fortfarande dygnet runt så vi vet hur det är med den kära ryggsäcken haha..
72 är ju underbart! Såg att Sixten provade på 120, det blir mina drömmars mål ;)
Härligt att se att det går framåt!
Vi har fått en "vagn" till vår väska har ni något sådant?
Kram

Anonym sa...

Hej! Jag jobbar som assistent. Ett barn jag jobbade åt förut hade problem med att kräkas och fick då vanlig mat genom knappen med spruta, passerad såklart. De räknade ut exakt vad han/hon skulle få i sig per dag. Det blev bättre på en gång. Inget som skulle kunna fungera för er, frågat dietisten?

Är anonym men vill du veta något så svara här så kan jag maila dig.

Jennifer sa...

Vår tjej kräks en hel del fortfarande och det är så svårtolkat, dock ställer slem till det en del och då kan hon få up vid minsta lillaharkling. Det märks dock att vi från att hade 35ml/h i jan kan vi fylla henne med kring 160ml sedan är risken stor att hon blir olustig och kräks automatiskt. Hon väger nu 7, 3kg, men misstanke om att tolvfingertarmen är så krökt så maten stannar så länge innan det rinner neråt så hungerkänslorna inte kommer likt för andra. Jag läste en studie på internet om att försöka ständigrt öka volymen per vecka och sedan om det är möjligt då man kommit upp en bit upp det i matningar ca 6 perioder om dagen för att få barnet lite småhungrigt emellan och inse en viss variationi matningen. Försöka ge lite på flaska precis innan man startar upp matpumpningen. Hon kräks så oregelbundet så hon kunde likväl kräka på 35ml som när vi hade den på 120ml...det är så jäkla svårt det där och man lämnas till att själv styra så mycket på känsla. Hon sondmatas till 90% men skönt att ha skapat sig mattider och hon fick i sig ca 40% själv ett tag, sedan kom RS viruset och backade oss alltför många steg bakåt...
All lycka till!!