28 maj 2011

Tvära kast

Vilken vecka...

I tisdags var jag frisk igen och åkte till Borås sjukhus för att lösa av min mor som sovit med Freja när vi legat däckade med magsjuka hemma. Under dagen hade de börjat ge Freja mat (hon hade haft dropp tidigare) men det gav ett rejält bakslag! Hon började kräkas igen och vi trodde att det var för tidigt att börja med mat och återgick till dropp.

onsdagen började Freja kräkas enorma mängder matsafter. Ska inte gå in på några detaljer men kommer inte kunna dricka Aloe Vera drinkar hädanefter! Kaskadkräkningarna fortsatte hela dagen och alla tyckte det var lite underligt. Freja drog ut sin nål och en kraftansträngning av sköterskorna fick de en ny på plats.

Jag började ifrågasätta det faktum att hon inte kissat på ett dygn och krävde att de skulle höja droppet.

Under torsdags morgonen kom de och sa att njurvärdena var katastrofdåliga och att Freja hade förmodligen njusvikt. Hon har ju bara en enda njure efter att ha fått den ena bortopererad och då det är extra viktigt att den fungerar! Eftersom jag är expert på att ta ut allt i förskott så började jag böla och såg bara transplantations kön till en ny njure framför mig. Ringde till Tobbe och ulkade fram att han var tvungen att komma. Sa till honom också att han skulle åka förbi hemma och packa massa kläder. Kände att Göteborg och Östra sjukhuset närmade sig med stormsteg. För övrigt så packade han helt fel kläder och det var inte mycket som stämde med de önskemål jag hade. Karlar...

Läkarna ökade droppet från 42ml/h till 84ml/h och gav dubbla doser med vätskedrivande men inget kiss kom. Satt som på nålar hela dagen och ville bara ner till vårt älskade Östra där vi känner oss så trygga. En kirurg kom förbi och hade kallats in som "tarmkonsult" och ville ha en bukröntgen. Vi stampade iväg till röntgen och var skitirriterade på "den-förbannande-tarmkonsulten" som var inne på HELT fel spår enligt oss! Tarmen och njuren hängde absolut inte ihop och han var bara ett hinder för vår resa till Gbg.

En sköterska kom direkt till oss och sa att röntgen visade att det var stopp i tunntarmen. Kände i det läget att det var skönt att jag inte hade hunnit säga mitt välplanerade tal till honom och att han *host* hade kanske rätt...

Sagt och gjort en ambulans kom och hämtade oss och vi kördes till Östra. Vi kom ner 23,30 och började ganska direkt med en passageröntgen för att se hur det såg ut i tarmpaketet. Man sprutar in kontrast och följer vätskan genom tarmen med att ta flertalet röntgenbilder. Så vi spenderade natten med att gå mellan avdelningen och röntgen och varvade det med nålsättningen och 30min sömn här och där.

fredags morgonen bestämde kirurgerna att de var tvungna att öppna och kolla. Droppet höjdes till 200ml/h - det hade varit alldeles för låg nivå mot vad hon var i behov av. När vi kom till rummet efter att ha tvättat Freja kom en sköterska in med andan i halsen och sa att det fanns en lucka uppe på operation och vi skulle upp med en gång. Vi stressade upp och jag följde med ända in till operationsrummet och så sövde vi Freja i mitt knä. Vet inte om jag har blivit känslokall eller om jag börjar bli så rutinerad, men jag grät inte ens när de sa "Vi lånar henne en stund". Sa bara till dem: -"Fixa henne. Gör henne frisk".

Operationen gick jättebra och de var nöjda att hela tarmen klarat sig. Ibland går det så långt att delar av tarmen blir dåligt syresatta och behöver tas bort. På två olika ställen hade tarmen vridit sig och hon hade alltså drabbats av tarmvred. De öppnade henne i ett gamlat ärr och snittet blev mellan och 10-15cm. Efteråt hamnade hon på Barn IVA för övervakning.

Framåt kvällen så vaknade Freja och med groggy blick och tecknade att hon ville se "Emil" eller "Apan" och så fick det bli. Kändes lite jobbigt att lämna henne där uppe på IVA inför natten men vet ju innerst inne att hon är i de bästa händerna.

Idag lördag fick vi komma ner till avdelning 326 till samma rum som vi hade i feb när hon opererade magmunnen. Freja har varit lite piggare och har suttit snällt i sin säng hela dagen. Tobbe sover där i natt och jag sover på Ronald McDonald.

Med Freja får man vara beredd på det mesta och det gäller att vara med när det blir tvära kast! Efter att ha tripplat droppvolymen mot Borås ordination så kissade Freja efter ett par timmar och jag kunde dra en lättad suck och stiga ur min visuella transplantationskö.

Det kanske regnar idag men som underbara Maria sa för länge sen: "Efter regn kommer solsken!"

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ni e sååå duktiga!Hur ni hanterar allt. klart att alla de värsta scenarier kommer upp när man får sånna besked!konstigt annars.
Tack för alla snabba uppdateringar på FC. var orolig här med, trots att ni fick det att låta som allt var rätt lugnt och Freja var i goda händer. Hoppas att jag lyckas bli så bra mamma som du är!
Heja Freja! krya på dej snäckan!

Stora kramar
Malin

tess sa...

Herregud vilken pärs!
Skönt att allt lugnat ner sig lite nu!
Kram på er!

Skalmans mamma sa...

Men oj! Så skönt att allt har gått bra i alla fall.
Nu behöver ni massor av solsken hos er. Kram

Rita sa...

Ni är otroligt duktiga! Jag beundrar dig Josefine! Hoppas att allt ska samverka till det bästa nu. KRAM.

Jen sa...

Jag hoppas solskenet kan få hålla i sig ett tag nu...det behöver ni. Har mannen med magsjuka och håller tummarna för att Claratjejen som gjort likadan magsäcksoperation som Freja inte ska drabbas. Varit på två olika håll ett tag och sprtitat stora delar av huset. Håller tummarna och då även självklart för er!!! Hoppas personalen skämmer bort er lite extra...

Lisa sa...

Duktiga Freja och duktiga er!! Stor krya på sig kram till den lilla kämpen. Ni är bäst!

Kram

Jonatan & Frida sa...

Oj, herregud vad mycket ni får utstå. Heja heja er och massor av stärkande tankar härifrån! Kram kram kram

Dr Rex sa...

Hallå,

Vi är här igen för att köpa njure för våra patienter och de har kommit överens om att betala bra summa pengar till alla som vill donera en njure för att rädda dem och så om du är intresserad av att vara en givare eller om du vill spara ett liv, du ska skriv oss på e-post nedan.

Detta är en möjlighet för dig att bli rik okej, vi försäkra och Garantera dig 100% säker transaktion med oss, kommer allt att ske i enlighet med lagen guilding njurdonatorer.
Så slösa inte mer tid, vänligen skriva oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

Irrua Specialist universitetssjukhus.