24 februari 2011

Vi ska klara det!!

Ok, idag är det den 24:e feb, nu är det fyra dagar kvar på "Hjärteinsamligen"! Det totala målet är att komma upp i 200.000kr så nu måsta alla hjälpas åt att smsa!

Smsa "BARNHJARTA 516 + ditt namn" till 72901 så skänker du 30kr!

22 februari 2011

Nya Rolle på äventyr

Tisdagar

Tisdagarna brukar alltid vara uppbokade med diverse undersökningar och habiliteringsbesök. Detta är den dagen som är jag alltid ledig så det passar fint att åka runt.


Idag var det dax för ortopeden. Vi var där för ett tag sen och för att göra nya plastskal som Freja har på fötterna för att rikta upp dem. Passade även på att beställa gymnastikskor och sandaler (sommaren kommer snart). Eftersom skalen, ortoserna, går upp på vaden är det skönt att ha en lång mjuk strumpa under som förhindrar att det blir skav. Vi fick några strumpor från ortopeden förra gången som jag frågade om jag kunde få köpa fler av idag. De kostade 75kr + moms för ETT PAR! Hutlöst dyrt tyckte jag och avvaktade. Ska leta efter egna strumpor - nån som vet kanske? Vi snackar lååånga strumpor, upp till knät.



Sjukgymnsasten och ortopedtjejen har beslutat att Freja ska ha nattskenor + skenor som stretchar baksida lår och vad. Kändes som luften gick ur mig lite med alla dessa skal och skenor som ska vara på hela tiden men vi får kämpa på.

Vi fick den nya "Rolle" av sjukgymnasten också och Freja var helt galen och ville vara ute hela dagen och gå runt!

Värmande insatser

I vårt lilla samhälle finns en underbar blomaffär "Blomman i byn". Alla blommor som jag köper inhandlas på detta ställe! I fredags var jag där och spanade och såg att på disken stod en burk med uppmaningar om att kunderna skulle skänka pengar till Hjärt/lungfonden. Dessutom hade hon designat en ljuvlig tulpanbukett där varje såld bukett bidrog med 10kr till Hjärteinsamlingen.

Snacka om värmade insatser!

Blomman i byn - köp era blommor där!

13 februari 2011

Hjärtemånad

Det värmer att så många har smsat till mitt hjärta! Ihop med alla hjärtan är det nära att 100.000kr har samlats in och det är helt otroligt!

Heja Abbe drar verkligen sitt strå till stacken genom att anordna auktioner där all pengar går till hjärt/lungfonden. Det finns flera auktioner kvar att buda på!

Ni som ännu inte har smsat: BARNHJÄRTA 516 och ditt namn till 72901
Kostar 30kr.

11 februari 2011

Home sweet home!

Inskrivningen under måndagen innebar bland annat stick i fingret. Frejas nya kompis Nicke fick också känna på nålen!

Frejas massiva journal väcker uppståndelse när den kommer fram.

Eftersom hon hade förhöjt infektionsvärde och hosta så ville läkarna göra en lungröntgen. Här på bilden ligger Nicke och röntgas. Stackars apa...

Färdigskrubbad inför operation.

Det dröjde en stund uppe på operation innan de var klara att ta emot oss. Vi lekte medans klumpen i magen, att lämna ifrån henne, växte allt större.
Vi hade som önskemål att Freja skulle sövas med mask och att de satte alla nålar när hon sov. Jag fick följa med ända in till operationssalen vilket var mycket spännande! Många skärmar och maskiner. Medans vi höll henne och masken placerades över hennes mun så brände tårarna. Man vänjer sig aldrig att lämna bort henne inför operation, även om denna var den simplaste hon gjort hittills! Som vanligt sa narkospersonalen "Vi lånar henne en stund" och överlämnandet var klart.

Efter operationen hamnade hon inne på intensiven. Först blev jag misstänksam eftersom det var sagt att endast vanligt uppvak behövdes, men det vara bara för att vara på den säkra sidan. Vi tyckte det var väldigt trevligt och passade på att prata med all underbar personal som jobbar där!! Att vi bytt efternamn på Freja orsakade många frågetecken innan man förstod att det var "gamla Freja Bloom "!

Första dynget hade hon en sond i näsan, kateter, tre nålar och syresättningsmätare. Redan dagen efter så plockades det mesta bort.
Till vår lättnad kunde en titthålsoperation göras. De förklarade att de blåser upp magen, om tarmar hade hängt kvar i bukväggen där hon har gamla ärr, så hade de fått göra en öppen operation för att komma åt.


Såhär blev resultatet, ett litet ingångshål under naveln där de blåste upp magen. Sen är det fyra andra små ingångshål som gömmer sig under plåstrena.

Sjukhusclownen kom på besök och Freja tyckte han var så rolig med sin röda näsa och såpbubblor!

Under torsdagen hamnade vi på Ronald och hade en skön dag!

Volontärerna gör sitt bästa både att göra huset hemtrevligt och göda alla gästerna som bor där! Ena dagen fullt med småkakor, andra med ljuvliga kanelbullar!
Vad skulle alla familjer göra om inte detta huset fanns?
Under fredagen blev vi utskrivna och åkte glatt hem!

10 februari 2011

Förresten!

Glöm inte att smsa BARNHJARTA 516 och ditt namn till 72901!
Ett sms kostar ynka 30kr och tillsammans så kan vi hjälpa forskningen
med att hjälpa fler hjärtebarn!

Bara för att jag inte har tjatat på ett par dagar så slipper ni inte undan ; )!

So far so good!

Åh, jag ville lagt ut en massa bilder men jag hade glömt min kamerasladd! Bilder kommer senare!

För att göra en kort sammanfattning så har allt gott VÄLDIGT bra! Det blev en titthålsoperation och kirurgerna är väldigt nöjda. Har förstått att många undrar vilken typ av operation Freja har gjort och det är en "åtdragning av övre magmun" vilket innebär att hon kan inte kräkas alls nu. Inte ens rapa så vi får öppna knappen på magen och "lufta" så inte all luft går ner i magen och orsakar en massa magknip.

Både igår och idag har hon försökt kräkas men inte lyckats, och då har det har gjort väldigt ont i magen vilket är förståligt! Sent igår kväll så fick hon så ont att de fick ge henne morfin annars har det gått super!

När vi kom ner i måndags så fick vi reda på att vi skulle inte få nått rum på Ronald förrän på onsdagen så Tobbe förberedde sig på att åka hem. En fantastisk undersköterska tyckte att det var skandal att han inte fick boende och lät Tobbe sova på en soffa i ett läkarrum på avdelningen! Nästa natt var det jag som fick "sviten" som vi kallade den.

I morse så kom sköterskorna in på rummet och försökte presentera ett förslag att vi skulle åka hem! Jag buade ut dem totalt och sa att jag tycke att det var för tidigt att åka hem redan. Istället föreslog jag att vi skullepermis och kunde vara på Ronald McDonald ett dygn till och sen åka hem om allt var lugnt under morgondagen. På så sätt kunde de komma ut vår sängplats på avdelningen och vi var ingen belastning på samma gång.

Det visade sig, som vanligt, vara otrolig platsbrist som var orsaken till vår snabba hemgång så sköterskorna tyckte mitt förslag var toppen.

Allt har varit lugnt under dagen, bara några magonts attacker när hon vill kräkas så jag tror vi styr kosan mot Timmele i morgon!

Freja är bäst!

01 februari 2011

Då var det dax...

När jag sprättade all post som kommit under semestern så trodde jag att en kallelse till Frejas magmunsoperation skulle ligga i högen.

Det gjorde den inte.

Vad gör Josefine då? Jo, hon ringer till kirurgavdelningen och frågar hur planeringen ser ut. Freja fanns inte med i någon planlagd operation. Alls. Sa till sköterska att vi kan komma ner med kort varsel om det behövs. Hon lovade att återkomma.

Tobias fick ett samtal senare under dagen. Operation på tisdag. Inskrivning på måndag.

Oj, shit pommes. Kändes direkt i magen.

Sköterskan meddelade också att det inte var säkert att man kunde göra operationen via titthål utan att de kanske måste göra en "öppen operation". Detta känns väl värst kan jag säga. Jag har hela tiden varit inställd på en titthålsoperation vilket känns som en "lightversion". Det andra alternativet innebär längre återhämtning och mer ärr.

Ringde till Ronald McDonald och kolla hur beläggningen var där. Gulliga Titti sa att huset var fullt, och kön var lång, men vi ska höras på fredag igen. Innan det blev nya regler så fick alltid familjerna bo på ett patienthotell nere i stan om Ronaldhuset var fullt. Men nu är det beslutat att om man bor i Västa Götaland "så kan man pendla" och Landstinget står inte för boende. Tack för den politikerna.

Vi hoppas på ett rum på Ronald och en titthåls operation.

Freja är stark.
Jag jobbar på att bli det.